jueves, 3 de marzo de 2011

Dolça tradició

Quan vaig posar els peus a terra no em vaig ni adonar que estava glaçat, només vaig notar una cremor que em va fer empal·lidir per uns segons. Mig zombie vaig anar cap a la cuina a buscar una ampolla d'aigua. Tenia molta set. I no sé per què, ja que l'úlim que recordo que estava somiant era que queien carmels del cel. I de totes mides, colors i sabors. Era com una pluja d'estels envoltats per un arc de San Martí després d'una tempesta. També recordo que hi havia molt de soroll de tambors, remor de molta gent, més nens cridant i crec que, fins i tot, m'havia semblat sentir cavalls. Tot plegat confús però emocionant i divertit per a una nena com jo.
De tornada al llit, els ulls se'm van acluclar de seguida i, al cap de pocs segons, vaig notar de lluny la veu de la mare que em despertava i em recordava que avui era un dia especial: era el sant de l'avi Medir, que venia a dinar. I abans havíem d'anar a veure les carrosses amb cavalls i els camions, des d'on resulta que llançaven carmels, molts carmels. Com en el meu somni, vaig pensar. Així doncs era veritat que els somnis es feien realitat! Quines ganes de veure l'avi i explicar-li-ho!

MSM

Sant Medir

Sant Medir, segons la tradició, va viure cap a l'any 303 i era pagès en una casa a peu del camí vell de Barcelona al Vallès, durant el domini romà de Dioclecià que mantingué una intensa persecució contra els cristians. Sant Medir, segons conta la llegenda, va ser agafat quan plantava faves que tot seguit creixien i ja podia collir. En el lloc on tenia Sant Medir la casa, molts anys després s'hi va construir una ermita on avui s'hi fa el Romiatge.
La història d'aquest peregrinatge comença l'any 1830 quan un forner de Gràcia, agraït per una prometença feta al Sant, va decidir fer una peregrinació anual a l'ermita en el dia de Sant Medir. Aquesta expresió d'agraïment cristià s'ha convertit avui en una dolça tradició multitudinària, on hi participen moltes colles de Gràcia i Sarrià que fan l'anada a l'ermita amb tot tipus de vehicles, especialment amb carruatges i cavalls. Mentre es fa la cavalcada es reparteixen al públic caramels a grapats i d'aquí el sobrenom de "dolça tradició".
Cada any, el dia 3 de març, els Romers enfilen el camí de l'ermita de Sant Medir que es troba a Collserola, on s'hi fa una missa solemne en honor del Sant. A la tarda totes les colles de Gràcia, Sarrià i la de Sants-La Bordeta, s'uneixen en una magnífica desfilada al carrer Gran de Gràcia.