lunes, 8 de agosto de 2011

Diari/o d'/e una colombiana (Dia 7)


Una ciutat que ha canviat molt en 28 anys i que ha evolucionat, malgrat els barris marginals que hi ha. Medellín és alta, moderna, pot estar ben orgullosa de les seves arrels. Avui hem visitat els punts més turístics de la ciutat. Hem pujat en metro i en metrocable. Aquí, aquest medi de transport, és sagrat i está net com una patena. Si no, et multen. Hi ha molt cultura del metro i de ciutat neta, en general. Curiós ha estat pujar en alló que a casa nostra seria el telefèric, aquí és el metro cable, que connecta la ciutat amb els barris marginals a les muntanyes. Avui els pares ja han recordat moltes coses del seu aterratge de fa 28 anys: hem passat per l'hotel on van estar (el meu primer hotel), recordaven carrers de terra que ara estan esfaltats, botigues, l'Església de maó, el "basurero" on hi van acabar vivint famílies senceres. Sobre la merda, literalment.
Ens ha semblat molt molt interessant el que ens ha explicat la guia sobre la transformació tan gran que ha fet la ciutat quant a reinserció de joves i nens dels barris pobres: el govern ha anat treballant per canviar les armes per instruments musicals o llibres. El més important ha estat l'educació. Passar de la violència a l'educació. Ja que fa uns anys la violència al país era enorme. Bravo!
I per la tarda, un espectacle únic i magnífic de veure. Hem pogut arribar a l'últim dia de la Fira de les Flors, coneguda internacionalment: la desfilada dels "silleteros", gent de la terra portant a sobre mosaics espectaculars de flors amb motius diversos, de fins a 70 quilos de pes. Un espectacle pel qual la ciutat es movilitza i que fa ballar al més mort de tots.
I demà.... :)

***
Una ciudad que ha cambiado mucho en 28 años y que ha evolucionado, a pesar de los barrios marginales que hay. Medellín es alta, moderna, puede estar bien orgullosa de sus raíces. Hoy hemos visitado los puntos más turísticos de la ciudad. Hemos subido en metro y en metrocable. Aquí, este medio de transporte, es sagrado y está limpio como los chorros del oro. Si no, te multan. Hay mucha cultura del metro y de ciudad limpia, en general. Curioso ha sido subir en aquello que en nuestra casa sería el teleférico, aquí es el metro cable, que conecta la ciudad con los barrios marginales en las montañas. Hoy mis padres ya han recordado muchas cosas de su aterrizaje hace 28 años: hemos pasado por el hotel donde estuvieron (mi primer hotel), recordaban las calles de tierra que ahora están esfaltadas, tiendas, la Iglesia de ladrillo, el "basurero" donde acabaron viviendo familias enteras. Sobre la mierda, literalmente.
Nos ha parecido muy interesante lo que nos ha explicado la guía sobre la transformación tan grande que ha hecho la ciudad en cuanto a reinserción de jóvenes y niños de los barrios pobres: el gobierno ha ido trabajando para cambiar las armas por instrumentos musicales o libros. Lo más importante ha sido la educación. Pasar de la violencia a la educación. Ya que hace unos años la violencia en el país era enorme. ¡Bravo!
Y por la tarde, un espectáculo único y magnífico de ver. Hemos podido llegar al último día de la Feria de las Flores, conocida internacionalmente: el desfile de los "Silleteros", gente de la tierra llevando consigo mosaicos espectaculares de flores con motivos diversos, de hasta 70 kilos de peso. Un espectáculo por el que la ciudad se moviliza y que hace bailar al más muerto de todos.
Y mañana .... :)

MSM